Jump to content

Boiler/heating Megathread - advice & recommendations, no jobs/quotes

Recommended Posts

Got a 3 bedroom house with a baxi comibi boiler, what pressure should it run at?

The heating is on half and been on most of the day but it's still not warm. Would more pressure sort this ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mines just under 1, don't want to top it up n do any damage ? Don't no too much about them

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vaillant give a standard guarantee on parts and labour for 2 years. But the boiler must have been installed by an installer who is gas safe registered and who notified the boiler. So yes call them to repair.

 

They will also make sure that the installer properly flushed the heating pipework. The reason I say this is I think your pump is sticking on your "plus" model (which is a grundfoss pump) due to sludge. Again in cold weather it gets thick and the pump struggles to spin. If you have a magnetic filter on (magnaclean), Vaillant will swop the pump over free of charge no questions asked.

 

Thanks everso for that. We have a magnaclean and it has been serviced last Feb :S Oh well hopefully we won't need to wait for too long for someone to come and have a look at it for us.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine is 1.1 when cold and just looked now and it is 1.7 whilst heating is on.

My boiler is a vailant combi.

Edited by mafya
more info

Share this post


Link to post
Share on other sites
Got a 3 bedroom house with a baxi comibi boiler, what pressure should it run at?

The heating is on half and been on most of the day but it's still not warm. Would more pressure sort this ?

 

boiler pressure wont really affect the heat produced at the rads. Low pressure will cause a boiler to lockout.

 

I always fill boilers to 1 bar when cold so they usually rise to 1.5 bar when the heating is on. First thing is to make sure the temp control on the boiler is on full. Then feel the 22mm heating pipes which leave the boiler. Is the flow pipe hot (it should be). If it is then the prob is with the pipework and rads. If its not then prob in the boiler and could be quite a few things (pump, diverter valve, thermistors, gas pressures)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Agree with complete-heat set the pressure at 1bar no need for any more than that. Check all rad valves and boiler isoation valves are open, sounds silly but found that situation only this week.

Check for heating flow and that you have circulation from the boiler.

Cheers jon at JB Heating.

Share this post


Link to post
Share on other sites

epiphany,

maybe you got an old system with a hot water tank to heat up first befor you get hot water,

what boiler do you have may help

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posting on behalf of a friend whose boiler is on the blink with 3 young kids in the house. Hoping it's something simple. The manual is missing

 

Boiler ignition wont light, knob for radiator thermostat on boiler has come off. Not sure if two problems are related but has left us without heating since yesterday. Model 415 valiant ecotec

 

Does anybody have any idea what to check before going to the expense of a call out please? :help:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posting on behalf of a friend whose boiler is on the blink with 3 young kids in the house. Hoping it's something simple. The manual is missing

 

Boiler ignition wont light, knob for radiator thermostat on boiler has come off. Not sure if two problems are related but has left us without heating since yesterday. Model 415 valiant ecotec

 

Does anybody have any idea what to check before going to the expense of a call out please? :help:

 

Try this for the manual (?) http://www.vaillant.co.uk/stepone2/data/downloads/d4/42/00/ecotec_plus_open_vent_installation_and_servicing.pdf

 

Is it just the heating? Is the water from the taps OK? Or do they have neither?

Is any code displayed?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No hot water either, water running no problem wih emersion. It's me with the problem :(

 

---------- Post added 16-12-2012 at 19:22 ----------

 

No code displayed either

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does the gas ignite when you turn the hot tap on?

 

if you're not sure, leave it running for 10 secs & have a look outside - do you see the 'steam' from the flue outlet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.