View Full Version : Trying to work out a pro rata salary


moon
26-05-2005, 10:29
ok people if a job consists of 20 hours per week and the salary is 13000 - 15000 p.a. pro rota


what would my monthly wage be?

what would the hourly rate be?

im not being thick....

its the pro rote business that bamboozles me a bit?

HELP

Moon

speeed
26-05-2005, 10:51
That would all depend on what the normal working hours are for the job, eg if they were 40 hours per week then the wage would be 6500 - 750 therefore 541.6 - 625 per month, then divide that by 80 to find out the rough hourly rate 6.77 - 7.81

theflyingfish
26-05-2005, 11:10
Most noemal working weeks are 37.5 hours I think? so 6993 - 8000 per annum.

KenH
26-05-2005, 16:44
Presumably the job you are trying to figure out the wages for, isn't as a mathematician?

moon
26-05-2005, 16:48
if u read my first msg carefully it DOES state hours would be 20 per week!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

John
27-05-2005, 22:59
I am taking a guess at what pro rota is but the maths are correct:

I consider pro rota wages showing 2 people sharing that wage:

So, assuming both candidate do 20 hours, the yearly wage is splitted equally into 2, so:

13,000 / 2 people = 6,500 per person per year

Assuming you have no holidays leave:

To work out how much you get in one month:
6,500 / 12 months = 541.66 per month

To work out how much you get in one week:
6,500 / 52 weeks = 125 per week

To get a hourly rate, divide the weekly (125) amount by 20, so
125 / 20 = 6.20 per hour

rubydazzler
27-05-2005, 23:12
pro rata means the wage given for the part time hours is in proportion to the hours for the full time job ...

so say the full time hours are 40 per week, pro rata for 20 hours would be half the full time hours ... e.g full time 20,000 for 40 hours, pro rata is 10,000 for 20 hours.

Firstly, you need to know what the normal weekly hours for the job are before you can work out any of the rest of it

Which is basically what speeeed posted ...

:thumbsup:

englishtille
02-09-2006, 19:31
The salary quoted will be for a person working full-time in that job. Pro rata is the latin for 'proportionally' or a 'proportion of'. The stated 10,000-12,000 is the full-time salary and you would be paid the proportion that's equal to the 16 hours of work.

How much this part-time equivalent is will depend on how many hours the company considers full time. For example, if a full-time post is considered to be 37 hours a week the wage for a part-time worker working 16 hours per week for 10,000 per year will be:

16/37 x 10000 = 4324

So, in this case, the yearly salary would be approximately 4,324 and the monthly wage (4324/12) approximately 360. This is before tax. Similarly, if the normal full time hours are 40 hours per week and the salary is 11,000 the monthly wage, before tax, for 16 hours would be approximately 366.

As you can see, you will need to find out how many hours the company considers to be full time and what the actual salary full time salary would be.

As well as the pro rata salary, you would also only be entitled to pro rata paid holiday leave. Which, in statutory terms, means the absolute minimum would be eight days paid leave per year. But, please remember, your contract may give you better than the minimum.

Titian
02-09-2006, 19:43
if u read my first msg carefully it DOES state hours would be 20 per week!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moon, the reason people are explaining in detail is becuase they are trying to help. They are correct in saying that before you can work out your pro rata salary you first need to know what your new employer considers as full time hours. Some employers class 37.5 hours as full time and some class more than that as full time.


this (http://www.thesite.org/homelawandmoney/askthesiteqandas/moneyqandas/proratapayment) link may help.

dwayne
28-04-2007, 17:34
This one thing I never could understand properly, and one reason for this is there are some companies who enforce their own rules which make matters even more problematic for the average employees, thus this calculation becomes even more complicated.

nocemberrain
07-11-2009, 10:28
Usually as your a new employee they start you on the minimum, depending on what you do in the company, if you progress further in the career youl get paid more.

So say you get 13000.. You need to;

13000/12 =1083.33

Say max hours are 37.5 a week, so monthly it would be 37.5 x 4 = 150

1083.33/150 = 7.22 This is an hourly rate for everybody

To work out your wage;

7.22 x 20 = 144. 44 This is weekly rate

144.44 x 4 = 577.76 This is the monthly Wage..

Hope that helped!!